Homenatje a la ciutat de Xàtiva

Homenatje a Basset a la ciutat de Xàtiva

El passat dissabte diverses entitats culturals com ACPV, El Micalet i l’Associació d’amics de La Costera, realitzaren un homenatge al general Basset i la ciutat de Xàtiva en el 299 aniversari de la seua crema i destrucció per part de les tropes francocastellanes de Felip V el 1707.

[@more@]

El passat dissabte diverses entitats culturals com ACPV, El Micalet i l’Associació d’amics de La Costera, realitzaren un homenatge al general Basset i la ciutat de Xàtiva en el 299 aniversari de la seua crema i destrucció per part de les tropes francocastellanes de Felip V el 1707.

Redacció

Xàtiva, capital de la Costera i una de les ciutats més importants de l¹antic Regne de València durant el segle XVIII, va participar activament en la Guerra de Successió. La seu fidelitat al bàndol austracista i a la llibertats nacionals valencianes li va passar una factura especialment sagnant. El 1707, al poc de la desfeta d¹Almansa, les tropes francocastellanes de Felip V ordenaren la destrucció i crema de Xàtiva, i l¹expulsió dels seus habitants. El Borbó, fins i tot, li canvia el nom a la ciutat: Xàtiva passà a anomenar-se Colonia Nueva de San Felipe. Des d¹aleshores, el xativins i les xativines reben també el nom popular de Œsocarrats¹ i el primer rei borbònic de la monarquia hispànica roman cap per avall al Museu de la ciutat.

La seua condició de ciutat màrtir i emblema de la defensa de les llibertats nacionals va portar ACPV ­juntament amb la Societat Coral el Micalet i l¹Associació d¹Amics de la Costera­ a homenatjar-la, dins els actes que la nostra entitat porta organitzant per celebrar el tres-cents aniversari de la Guerra de Successió. Va ser el passat 17 de juny durant una jornada farcida d¹actes commemoratius, i on també es recordà la figura del general maulet Joan Baptista Basset.
Programa. La jornada, en la qual van participar desenes de persones, va iniciar-se amb una visita al Castell de Xàtiva, guiada per Agustí Ventura, cronista oficial de la vila.

Posteriorment, va tenir lloc l¹acte d¹homenatge pròpiament dit a la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Costera. Vicent Martínez Sancho, membre de la Junta Directiva d¹ACPV; Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet; i Alfred Pastor, de l¹Associació d¹Amics de la Costera, van intervindre per lloar ­entre d¹altres­ ³l¹heròica defensa de Xàtiva durant el setge castellà². Tots tres van destacar que des d¹aleshores la capital de la Costera és un símbol de la lluita per ³les nostres llibertats i el nostre autogovern².

En aquest sentit, Martínez Sancho va recordar que la història dels valencians és la història d¹una ³repressió sistemàtica, ja des del Reis Catòlics². L¹expresident d¹ACPV també va exaltar la figura de Joan Baptista Basset i la seua lluita ³a favor d¹allò que interessava les classes populars valencianes². La fidelitat de Basset al país i la seua gent, recordà Martínez Sancho, ³va fer que el propi arxiduc Carles el desautotitzarà². Aquest acte va acabar amb una recital del cantautor Pau Alabajos.

D¹ací la comitiva es va traslladar al Monument als Maulets on es va continuar amb el reconeixement a tots els protagonistes d¹aquell fatídic 1707. Els sons de la Muixeranga ­interpretada meravellosament únicament amb violí­ van incrementar la temperatura emotiva del moment. Tot i que la jornada va continuar amb un dinar de germanor, el punt culminant va tenir lloc allà precisament: davant una senzilla pedra que recorda la ferotge resistència d¹aquells bons valencians.

Quant a elisenda

La Xara, el Reial Monestir de Sta. Mª de la Valldigna, Castell de Marinyen, Torre de Guaita ... (Edificis emblemàtics de la Valldigna) L\'avenc de la donzella, els Brolls, La Vaca, molins d\'aigua, llavadors ... (Ruta de l\'Aigua de la Valldigna); Font Nova, Font del Sirer, Font Gran, Font Tarda, Font d\'Agost, Font del Barber, Clot de la Font, ... (Indrets paisagistics a preservar)
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.