“Manifest de La Xara” -Isabel Canet

Fa més de set segles que els nostres avantpassats arribaren ací, a la terra roja de la Valldigna, seguint un rei victoriós que encara hui honorem per les seues gestes. Jaume I conquerí un gran regne i els nostres avantpassats donaren forma a eixe regne: treballant la terra, perfilant el paisatge, construint els pobles i engrandint una cultura que s’escampà per tota la Mediterrània.

Després de segles de singladura autònoma en el si de la Corona d’Aragó, la infausta batalla d’Almansa ens arrabassà la independència. La bandera de les quatre barres, on un dia el Pilós hi deixà la sang, va ser feta a pendons. La història no ha sigut massa benigna amb nosaltres.[@more@]

Però, malgrat les derrotes, continuem sent un poble. Nosaltres, els fills dels fills dels fills d’aquells homes que un dia arribaren a la Valldigna de la mà d’un rei, vivim en aquesta terra i som conscients de la nostra identitat. I encara : treballem la terra, perfilem el paisatge, construïm els pobles i engrandim la nostra cultura, per la senzilla raó que l’estimem. Des del monestir de Santa Maria de Valldigna fins a la mesquita de Xara. Des del molí Company fins al molí Nou de Tavernes, que ara anem a recuperar. Des del castell d’Alfàndec fins a les alqueries. Des de les sèquies i els aqüeductes fins als pous de reg.

Sí, estimem el patrimoni cultural perquè és, junt amb la llengua, la nostra herència, la que ens llegaren els nostres avantpassats després de consagrar una vida al treball, una herència que ens pertany.

Una herència que ens permet entendre’ns com a persones dins de la societat.

Ens permet sentir-nos poble dins un estat espanyol que ens tracta com a perifèria i que ens margina.

I ens permet mantindre la il·lusió de recuperar aquell país que un dia fórem.

És per això, pel gran poder simbòlic que tenen la llengua i el patrimoni cultural, que han estat històricament, i són encara hui, un objectiu a destruir per part dels que volen anul·lar-nos.

Però no ho aconseguiran!

Farem tot el possible per defensar-los!

-Els defensarem dels ignorants que no saben valorar-los.

Els defensarem dels especuladors que pretenen depredar el nostre territori.

Defensarem la Xara, l’alqueria musulmana que està soterrada pels bancals de taronger al voltant de la mesquita, els molins i les alqueries i les sèquies medievals, que un PAI volia destruir.

Defensarem la llengua, que és ben viva en els nostres llavis i que continuarà en la boca dels nostres fills.

I com dia el poeta:

Tots i cada un de nosaltres serem la veu d’un poble i romandrem desperts mentre el poble dorm”

Un poble que, afortunadament, cada dia té més veus i més consciències.

Isabel Canet

La Valldigna 4 d’octubre de 2008

Quant a elisenda

La Xara, el Reial Monestir de Sta. Mª de la Valldigna, Castell de Marinyen, Torre de Guaita ... (Edificis emblemàtics de la Valldigna) L\'avenc de la donzella, els Brolls, La Vaca, molins d\'aigua, llavadors ... (Ruta de l\'Aigua de la Valldigna); Font Nova, Font del Sirer, Font Gran, Font Tarda, Font d\'Agost, Font del Barber, Clot de la Font, ... (Indrets paisagistics a preservar)
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.