La Llegenda de Sant Jordi i el Drac a Banyeres de Mariola

Ja estan a la venda les entrades de la representació d’enguany al preu únic de 6 €.

Les podeu trobar a estancs i lliberies del poble. També es poden reservar donant les vostres dades de contacte i quantitat d’entrades que voleu a llegendabanyeres@gmail.com, o telefonant al 966 567 315 (matins) o al 966 567 766 (vesprades).

http://llegendabanyeres.ppcc.cat/

[@more@]

La Llegenda de Sant Jordi i el Drac a Banyeres de Mariola

Des de Banyeres de Mariola celebren el 25 aniversari de la representació de la Llegenda de Sant Jordi i el Drac, una mostra de les llegendes més antigues dels Països Catalans. Jordi Garcia Vilar i Adrià Garcia Martínez ens expliquen en aquest article la seua història i els actes que tenen preparats per a la celebració d’enguany, el proper 15 de juliol.

Jordi Garcia Vilar i Adrià Garcia Martínez

HISTÒRIA I MITOLOGIA

La lluita de Sant Jordi contra el drac és una llegenda molt antiga. En ella es conta com el Sant va lliurar una princesa de ser devorada per un ferotge drac, al qual el seu poble es veia obligat a lliurar tots els anys una donzella. Va ser divulgada l’any 1264 per Iacobus de Voràgine, dominic i arquebisbe de Gènova.

És una llegenda cavalleresca, que va florir a l’edat mitjana i va donar lloc a les anomenades novel•les corteses, en les quals la història importa menys que les aventures màgiques i amoroses. La lluita per l’alliberament de la princesa és la llegenda més emblemàtica de totes. Aquest episodi nou en la vida de Sant Jordi i absent, evidentment, de les actes gregues i llatines, va colpejar fortament la societat medieval. D’ella arranca la imatge del Sant més coneguda i universal, la que venerem al nostre poble. És una llegenda que recorda els grans herois de la mitologia antiga, on també lluita el be contra el mal: Horus, en la mitologia egípcia, lluitant contra el déu del mal, Seth; Perseu, en l’enfrontament amb el monstre per alliberar Andròmeda; el combat de Tesseu i Ariadna contra el minotaure, en la mitologia grega. i més lluny encara, en la mitologia germànica i escandinava, la llegenda de Sígfrid , que mata el drac i desperta Brunilda, la valquíria, d’un somni màgic. Sígfrid esdevé invulnerable en banyar-se amb la sang del drac.

La Llegenda de Sant Jordi va ser introduida per les hosts catalanoaragoneses de Jaume I en l’incipient Regne de València arran la conquesta i la submissió dels musulmans que vivien en aquest Orient d’Al-Alandalus.

Aquesta llegenda es representa de diferents maneres en distints llocs. La representació més antiga i coneguda és la de Montblanc (Tarragona), però es representa també a Santurtzi (Biscaia), on Sant Jordi va donar nom al poble (Santurtzi vol dir Sant Jordi) i a Alcañiz (Terol).

LA REPRESENTACIÓ DE BANYERES DE MARIOLA

De la llegenda de Sant Jordi i el Drac n’hi ha moltes versions. Aquesta que representem a Banyeres va nàixer l’any 1981 amb motiu de la celebració del 200 Aniversari de l’arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres.

És una versió lliure de la llegenda tradicional. L’autor del text original que es va representar en aquesta primera posada en escena va ser Jordi Garcia Vilar. Aquest argument és el que bàsicament es representa en l’actualitat. És una obra de teatre pensada per al públic infantil i amb aquest objectiu té una gran càrrega d’ingenuïtat, fantasia, imaginació, bon humor, sorpresa i acció.

També hi ha un acurat i subtil tractament de valors, així doncs, els personatges, les relacions entre ells i les regles de joc que regulen la vida col•lectiva, estan presidits per criteris i valors de signe diferent als que transmeten les narracions clàssiques. Podem dir sense equivocar-nos, per la reacció del públic que fins ara l’ha vist, que és també una obra per a totes les edats.

Es narra una història col•lectiva, on la gent del poble adquireix un gran protagonisme. Ens mostra un model de convivència caracteritzat per la participació i col•laboració entre els veïns, la manera de resoldre els conflictes col•lectius, el tarannà actiu i combatiu de les donzelles, la singularitat dels seus monarques. Impregnat tot d’un to desenfadat i còmic contrastant també amb un cert lirisme i tensió dramàtica.

Encara que la història està protagonitzada per tot un poble, hi ha un conjunt de singulars personatges que condueixen els moments més importants de la llegenda, com són el cec i el Pigall que l’acompanya, l’Algutzil, el Músic, la família reial, la princesa i les donzelles. El Drac és un personatge fantàstic que vertebra l’argument de l’obra, afegint-li intriga i emoció, aportant al conjunt una gran espectacularitat per les seues dimensions i la manera d’aparèixer rodejat de foc. En el mateix sentit actuen Sant Jordi i el seu singular cavall. La sang del Drac representada per huit joves que dancen mentre es despengen espectacularment d’un escenari de gran altura, accentuen el valor simbòlic de la representació.

L’obra està situada en un temps històric que té com a punt de referència l’época medieval, la qual caracteritza l’ambient, els personatges, la música o els vestuaris, els objectes, encara que també s’utilitzen alguns recursos dramàtics contemporanis. És una representació carregada d’elements simbòlics que pretenen fer riure i emocionar, així con provocar una vivència col•lectiva gratificant, que convida a ser viscuda amb els cinc sentits i sobretot amb el cor.

Per a la posada en escena participen més de dues-centes persones, veïns i veïnes, familiars i amics de Banyeres. No som professionals del teatre però hem comptat amb el bon fer de molts col•laboradors de diferents àmbits professionals i artístics que ens han ajudat. És una producció que requereix una gran inversió de recursos humans i econòmics per a la qual cosa es compta amb el treball desinteressat de l’Associació i el reconeixement i suport de l’Ajuntament i altres entitats públiques i privades.

És una manera d’educar i transmetre a les noves generacions l‘estima per la tradició, oferint-los un model creatiu i participatiu És una manera de donar cos al nostre imaginari col•lectiu al voltant de la figura de Sant Jordi. Una manera d’enriquir el. nostre patrimoni cultural i els nostres trets d’identitat projectant-nos en el context cultural del nostre país. És sobretot, el resultat d’un gran esforç personal i col•lectiu i l’expressió d’una gran il•lusió.

L’ASSOCIACIÓ DE LA LLEGENDA

L’ “Associació de la Llegenda de Sant Jordi”, de Banyeres de Mariola, és una associació sense cap ànim de lucre que treballa des de fa alguns anys en el manteniment, foment i difusió del que ja s’ha consolidat com una tradició a Banyeres; la representació de la La llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa. Es posa en escena cada tres anys, i en eixos espais de temps els membres de l’associació s’encarreguen d’estimular i organitzar als participants, als actors principals, el vestuari, l’escenografia, a més de la col•laboració en esdeveniments locals com la XVII Trobada d’escoles valencianes de l’Alcoià-Comtat, de 2004; la fira de la solidaritat, del mateix any; etc…

Enguany tenim la satisfacció de celebrar el 25 aniversari de la seua primera representació (1981-2006) i amb aquest motiu l’associació ha preparat una sèrie d’activitats per celebrar durant tot l’any. Una exposició, un viatge per establir contacte amb l’Associació de la Llegenda de Montblanc (Tarragona), un acte central al Teatre Principal de Banyeres i l’edició d’un llibre-homenatge a tots els que han fet possible la Llegenda durant aquests 25 anys.

La junta directiva, els socis, i el poble de Banyeres en general, conviden a tots els lectors de L’AVANÇ a la propera representació que tindrà lloc el dissabte 15 de juliol al parc de Villa Rosario.

Per més informació, consulteu http://llegendabanyeres.ppcc.cat

Quant a elisenda

La Xara, el Reial Monestir de Sta. Mª de la Valldigna, Castell de Marinyen, Torre de Guaita ... (Edificis emblemàtics de la Valldigna) L\'avenc de la donzella, els Brolls, La Vaca, molins d\'aigua, llavadors ... (Ruta de l\'Aigua de la Valldigna); Font Nova, Font del Sirer, Font Gran, Font Tarda, Font d\'Agost, Font del Barber, Clot de la Font, ... (Indrets paisagistics a preservar)
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.