Retorn del Claustre del Palau de l’Abad del Monestir de la Valldigna

Cultura-Societat

PATRIMONI

El Claustre del Palau de l’Abad del Monestir de la Valldigna regressarà de Torrelodones en 300 peces Encara que demà el president de la Generalitat, Francisco Camps, realitzarà un gest de caràcter polític simulant que desmunta la primera pedra del claustrillo del palau de l’Abat del monestir de la Valldigna, instal·lat en l’actualitat en Torrelodones, el bé cert és que no hi ha encara una data concreta per al seu definitiu trasllat. instal·lació. La peça de Torrelodones es restituirà sobre les columnes.

J. R. S., València

Està pendent la concessió de la llicència d’obres per part de l’ajuntament madrileny, que bé és cert, podria ser aprovada en el ple que el consistori celebrarà el dijous, una vegada desclasificado el monument.
Encara així, tot està preparat perquè s’iniciïn unes obres valorades en 300.000 eurosÑ el pressupost inclou el seu desmuntatge, restauració i reubicaciónÑa la menor brevetat possible, una vegada liquidat l’últim tram de l’expedient. Segons reconeixia ahir Vicente Vila, arquitecte director del projecte, seran necessaris entre un i dos mesos per al desmuntatge i un temps similar per a la seva reinstal·lació en el Monestir de la Valldigna. El Palau del AbadÑel claustrillo quedarà instal·lat en el primer pis del mismoÑ ha estat reforçat i està llest per a l’execució del projecte. El claustrillo serà desmuntat en unes tres-centes peces. Totes elles seran fotografiades i numerades. Així ho requereix l’expedient que ha de quedar com memòria en Torrelodones i que ha de servir com principal referent per a l’execució de la rèplica a la qual es va comprometre l’administració autonòmica amb els propietaris de la finca on està instal·lat. «No creiem que hagi molts problemes a l’hora de desmuntar. L’únic contratemps podria donar-se en el cas que alguna de les peces es trenqués o sofrís una deterioració a causa de la seva conservació», va manifestar ahir LEVANTE-EMV Vicente Vila. L’arquitecte recordava que el claustrillo, encara que presenta un bon estat de conservació, ha sofert alguns danys en la pedra a causa de els canvis de temperatura als quals ha estat exposat durant gairebé un segle.
La reinstal·lació del claustret, adquirit per la Generalitat Valenciana fa tres anys per un milió d’euros, culminarà altre dels passos donats entorn de la restauració del monestir cisterciense, el canvi del qual de fisonomia és continu. Després de recuperada la sala capitular de Roderic de Borja, el refetor i haver estat desenrunat i reforçat el palau de l’Abat, que ara ja és accessible com la resta del complex monumental per al visitant, us últims treballs de restauració s’han centrat en la volta de l’església i el tambor. Más de quatre-cents anys havien romàs sense ser restaurades. Encara que no tenien filtracions d’aigua, si havia perill de despreniment d’alguna de les seves teules. Així mateix, s’han realitzat labors de conservació en un dels grans murs de tancament del perímetre arquitectònic i s’ha reconstruït un dels angles del claustre principal a fi de poder oferir un lleugera imatge de com era en el seu moment.

font LEVANTE

[@more@]

Quant a elisenda

La Xara, el Reial Monestir de Sta. Mª de la Valldigna, Castell de Marinyen, Torre de Guaita ... (Edificis emblemàtics de la Valldigna) L\'avenc de la donzella, els Brolls, La Vaca, molins d\'aigua, llavadors ... (Ruta de l\'Aigua de la Valldigna); Font Nova, Font del Sirer, Font Gran, Font Tarda, Font d\'Agost, Font del Barber, Clot de la Font, ... (Indrets paisagistics a preservar)
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.